SCHELLUINDERBERG

Een unieke kans: op 10 juni 2023 is een bezoek mogelijk aan het kasteel Schelluinderberg te Schelluinen. Er kunnen echter niet zoveel mensen tegelijk naar binnen, daarom dient u zich vooraf aan te melden

Halverwege de 16e eeuw liet de Gorcumse burgemeester Jan Snouck op Schelluins grondgebied een buitenhuis bouwen. Later is dit pand nog vergroot en verfraaid. Zo ontstond een, in renaissancestijl gebouwd, huis dat vanouds Schelluinderberg genoemd wordt.

Het kasteeltje is lange tijd aangezien als zijnde het enige restant van de Commanderij van de Duitse Orde, die in Schelluinen ook veel bezittingen had. Door H.J. Zuidervaart is dit echter na een grondige studie ontkracht. De Commanderij heeft in Schelluinen een huis in eigendom gehad, dat aan de noordelijke kant van de Schelluinse kerk heeft gestaan. Het kasteel Schelluinderberg, staande aan de zuidelijke kant van de kerk, deed jarenlang dienst als buitenhuis van verschillende families.

Tegen het einde van de 17e eeuw is het huis Schelluinderberg in gebruik genomen als woning voor de plaatselijke predikant. Daarmee werd een traditie gevestigd, die 2½e  eeuw zou voortduren. In 1765 kocht de Diaconie van de kerk te Schelluinen het pand aan. Het huis is toen officieel “de pastorie” geworden.

In plaats van gesloopt werd het pand in 1920 grondig gerestaureerd. Sinds 1954 is het huis Schelluinderberg in particulier bezit.

Aanmelden rondleiding

Op 10 juni is er mogelijkheid om vanaf 10.00 uur tot 15.30 uur deel te nemen aan rondleidingen met deskundige uitleg over de geschiedenis van het kasteel. De rondleidingen duren ongeveer 30 minuten. Per keer is er plaats voor maximaal 12 personen.

U kunt zich niet meer aanmelden voor de rondleidingen.