Historisch Collectief Molenlanden

Het Collectief Historisch Molenlanden is in mei 2018 in het leven geroepen door de historische verenigingen in de voormalige gemeenten Molenwaard en Giessenlanden. Het doel is om samen te werken op gemeenschappelijke thema's en met een gezicht naar buiten te treden. De zes verenigingen blijven zelfstandig actief en behouden ieder hun eigen werkgebied binnen de gemeente Molenlanden.

6

Verenigingen

20

19 dorpen en 1 stad

4

Musea

2500

Leden

Nieuws en activiteiten

Open Monumentendag

Op 10 september 2022 is het weer Open Monumentendag!

Lees meer

32 nieuwe Waardkenners

De tweede editie van de cursus Waard om te Weten is afgerond. We hopen in het najaar te starten met een volgende editie

Meer info en inschrijven

Vacatures

Bij de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen zijn er vacatures voor een secretaris, bestuurslid PR & Communicatie en Conservator.


Meer info

Waard om te gedenken

Zichtbare herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog in kaart gebracht en op de digitale kaart gezet.

Meer info

Verenigingen

Arkel en Rietveld

De historische vereniging Arkel en Rietveld beschikt over een verenigingsruimte in het kaaspakhuis van de voormalige zuivelfabriek “De Linge” aan de Folkertsstraat 2a te Arkel. Hier is het archief en is tevens een expositeruimte.

Lees meer
Binnenwaard

Het werkgebied van de vereniging van Historische Vereniging Binnenwaard bestaat uit de dorpen Bleskensgraaf, Brandwijk, Goudriaan, Molenaarsgraaf, Ottoland, Oud-Alblas en Wijngaarden. Het museum van de vereniging, Museum Het Voorhuis, is ondergebracht in het woongedeelte van een verplaatste monumentale Alblasserwaardse boerderij op het Koekoekspad 1 te Bleskensgraaf.

Lees meer
Giessenburg en Schelluinen

De Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen is in 1978 opgericht en is sinds 1988 gevestigd in Museum Het Reghthuys, Dorpsstraat 10 te Giessenburg. De vereniging heeft ongeveer 500 leden en houdt zich op diverse manieren bezig met de (pre)historie van de dorpen Giessenburg en Schelluinen.

Lees meer
Hoogblokland Hoornaar Noordeloos

De historische vereniging Hoogblokland Hoornaar Noordeloos organiseert lezingen, excursies, en beheert een eigen collectie (voorwerpen en foto's) en geeft een eigen verenigingsblad en boeken uit. De vereniging heeft geen eigen expositieruimte, maar exposeert regelmatig bij derden, zoals bv in het woonzorgcomplex De Zes Molens in Hoornaar.

Lees meer
Nieuwpoort

De Historische Kring Nieuwpoort houdt zich bezig met het verzamelen van kennis over de geschiedenis van de vijf kernen Waal, Langerak, Nieuwpoort, Groot-Ammers en Streefkerk. In
Museum Nieuwpoort is een permanente tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van Nieuwpoort en haar rol in de Oude Hollandse waterlinie. Museum Nieuwpoort is een initiatief van de Historische Kring Nieuwpoort. Meer informatie over het museum is te vinden op www.museumnieuwpoort.nl

Lees meer
West-Alblasserwaard

Het werkgebied van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard ligt in de kernen Nieuw-Lekkerland, Kinderdijk, Alblasserdam en Papendrecht.De vereniging is gevestigd in de monumentale kapiteinswoning (anno 1845) aan Cortgene 3 in Alblasserdam.

Lees meer

Contact

Inschrijven voor de cursus Waard om te Weten doet u via: Inschrijven